Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víte že...


Byl vyroben odznak Baníku Mantovu?Čirou náhodou jsem na internetu našel odznak Baníku Mantov,na stránkach sběratele pana Kučery.Kontaktoval jsem ho a vyzvídal jak k odznaku přišel a zda jej kdo ho vyráběl.Pan Kučera ochotně poskytl pro naše stránky informace i něco navíc co se odznakú týče.Tímto též prosím,pokud jste někdo majitelem tohoto vzácného suvenýrku,zda by jste ho nezapůjčili k ukázce.Věřím,že určitě v katastru Obce Chotěšov a Mantov se u někoho nachází.(wbs.Luboš Housar)

Pan Kučera napsal:

Obrazek"U mne nemohl být odznak Mantova vyroben, protože nejsem výrobcem odznaků.
Obrázek odznaku můžete vidět na mých internetových stránkách -
http://odznaky.wz.cz , kde se snažím o katalogizaci starých fotbalových odznaků. Odznak bych měl mít ve sbírce (fotografie je na stránce Mantov). 

 Nafotím jej a zašlu Vám obrázek.
Odznak musel být vyroben v roce 1982,protože je na něm výročí 35 let Baníku.Určitě musí žít pamětníci - je to pouhých 28 let.V brožuře pana Horáka ze Slaného (eviduje změny v názvech klubů) je zápis,že se Baník
Mantov jmenoval i TJ Kovo Mantov.Odznaky si Kamenice nad Lipou nechává dělat u Brauna ve Slaném, poslední v roce 2008 (viz stránka našeho klubu).Dělá nejméně 200 ks a cena vyjde zhruba na 30 Kč.Nemusí se platit raznice,odznaky odstříkne zlaté nebo stříbrné v jakémkoliv početním poměru (třeba 50:150...).Mohou být buď jen barvené nebo na barvu dají pryskyřici.Jehla nebo pin (ten nedoporučuji)Odznaky vydává,hradí a prodává město,takže se mu po čase peníze vždy vrátí."

Obrazek
Obrazek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Baník je název mnoha sportovních klubů původně označující hornický nebo hutnický klub. Ve slovenštině toto slovo znamená horník, v tomto smyslu je občas používáno i v češtině.Ottova encyklopedie:Baník jest přístroj k vnitřnímu čištění a naolejování děl (ve vrtání hlavně) po výstřelu.Jest to píst dřevěný menšího průměru než otvor děla, s mohutnou násadou. Píst potažen a obvázán jest čepcem koženým, do něhož vetknuty jsou hustě vedlé sebe trsy či štětičkytuhých vláken aloe, piassavy, štětin, drátů atd., tak že celek má podobu oblého kartáče. [Baník] bývá obyčejně spojen s přístrojem ku případnému vytlačování. resp. vytahovánínábojů z hlavně dělové, kterýž přístroj upevněn na druhém konci násady.

Anton Augustin Baník *26.2.1900 - †29.12.1978, slovenský literární historik.Zabýval se hlavně problematikou literatury 18. století, spisovné slovenštiny,Velké Moravy a slovenského národního obrození (Slovenská reč a jej zovnútorný vývoj,J. B. Magin a jeho poli tická, národná i kultúrna obrana Slovákovy

Teodor Baník *28.11.1929, slovenský sochař a pedagog (VŠVU). Kromě komorní figurativní plastikyse věnuje i monumentální sochařské tvorbě.

                                  

 

Obrazek